Geregistreerd partnerschap, wat is dat?

Niet ieder stel is van plan om te gaan trouwen. Wil je wel graag de samenleving met je partner formeel maken, maar liever niet in het huwelijksbootje stappen? Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Hieronder lees je er meer over!


Geregistreerd partnerschap betekenis


Een geregistreerd partnerschap is een erkende samenlevingsvorm waar tegenwoordig steeds vaker voor wordt gekozen. Het verschilt in een aantal opzichten van een huwelijk, maar daarnaast zijn er ook veel overeenkomsten tussen de twee.


Verschil geregistreerd partnerschap en trouwen


In tegenstelling tot bij een huwelijk hoef je bij een geregistreerd partnerschap niet per se het jawoord te geven. Ook is het niet nodig om naar de rechter te gaan wanneer je je partnerschap wilt beëindigen; hetgeen bij een huwelijk wel het geval is. Je dient het hiervoor wel met elkaar eens te zijn en je mag geen minderjarige kinderen hebben. Daarnaast kent het geregistreerd partnerschap geen scheiding van tafel en bed, in tegenstelling tot bij een huwelijk.

Geregistreerd partnerschap kosten

De kosten voor een geregistreerd partnerschap hangen af van verschillende factoren. Zo verschilt dit bijvoorbeeld per gemeente en is het ook nog de vraag op welke dag (en waar) je het partnerschap aan wilt gaan. Op de website van je gemeente vind je meer informatie over de kosten voor een geregistreerd partnerschap.


Geregistreerd partnerschap getuigen


Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap is het verplicht om twee tot vier getuigen te hebben. Deze getuigen dienen meerderjarig te zijn.


Geregistreerd partnerschap gemeenschap van goederen


Net als wanneer je trouwt, geldt er bij het sluiten van een geregistreerd partnerschap de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat je al je persoonlijke bezittingen en schulden van vóór het aangaan van het partnerschap, behoudt. Alles dat je daarna krijgt, is van jou en je partner samen.


Trouwringenactie is een onderdeel van Wolters Juweliers, bezoek ook onze website woltersjuweliers.nl of bezoek onze winkel in Emmen.Wolters Juweliers Emmen
Minister Kanstraat 4
7811 GP Emmen
0591-614470
emmen@woltersjuweliers.nl

Algemene voorwaarden


Betalingsmogelijkheden: